12.03.2020

1

 

 

In perioada februarie 2018 – februarie 2020 s-au desfasurat activitatile de cercetare industriala (D1) si dezvoltare experimentala (D2) propuse in cadrul contractului subsidiar nr.6 dintre Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (in calitate de organizatie de cercetare) si Porsche Engineering Romania SRL (in calitate de partener industrial).

In cadrul colaborarii, desfasurate pe parcursul a 24 de luni, s-a indeplinit obiectivul general asumat si anume acela de dezvoltare experimentala a unei surse energetice de inalta eficienta destinate grupului propulsor al unui autobuz electric.

Sursa energetica indeplineste standardele impuse in domeniu si prin testarea primara efectuata s-a determinat ca performantele energetice sunt superioare cu 3…7% fata de alte surse energetice utilizate in grupurile propulsoare electrice a autobuzelor electrice aflate in exploatare curenta. De asemenea, prin activitatile de testare si masurare s-au tras si concluziile legate de posibilitatile ulterioare de optimizare functionala asursei energetice dezvoltate pentru cresterea eficientei in conditiile specifice de exploatare legate de transportul public de calatori.

Finalizarea activitatilor de cercetare industriala si dezvoltare experimentala din cadrul proiectului a permis echipei UTCN sa-si valideze competentele si abilitatile legate de domeniul surselor de energie destinate autovehiculelor, iar partenerului industrial PERO sa isi defineasca si valideze (prin testare experimentala) metodele si metodologiile de proiectare, dezvoltare, constructie si testare a unei surse de energie destinate autovehiculelor electrice si hibride. Rezultatele colaborarii se regasesc in diseminarea lor prin publicarea a 4 articole stiintifice si a unei cereri de brevet de inventie. Astfel, indicatorii, obiectivele si rezultatele asumate in cadrul proiectului au fost indeplinite in totalitate si exista premisele ca pe viitor sa continue colaborarea dintre partenerii proiectului, in domeniul autovehiculelor electrice.